Saturday, September 25, 2010

Bagaimana Nak Jadi Ahli Rakan COP

Tugas membenteras jenayah bukan sahaja bergantung kepada Polis semata-mata, sebagai rakyat kitalah yang sebenarnya  barisan pertama tugasan membenteras jenayah. Lapurkan sebarang jenayah yang berlaku didepan mata kita atau sebarang gerak yang mencurigakan dikawasan kita.

Memang diakui tugas menjaga keamanan negara diamanahkan kepada PDRM, ATM dan beberara agensi lain, tetapi kita patut menyumbang dengan cara menyalurkan maklumat kesaluran yang tepat dan cepat untuk mendapatkan tindakan selanjutnya. Pihak keselamatan terutamanya PDRM amat memerlukan maklumat awam bagi menangani serta membenteras jenayah terutamanya dikawan kita sendiri.

Salah satu caranya adalah dengan menjadi ahli Rakan COP secara sukarela dan didalam visual berikut adalah cara yang perlu dilakukan apabila mendaftar menjadi ahli Rakan COP. Senang kan.


Bagi sahabat-sahabat bloger bolehlah melayari Rakan COP [DOT] net  atau bersama-sama di komuniti rakan COP di facebook, selain dari mendapat maklumat terkini, kemungkinan jumlah trafik keblog juga bertambah. Itupun kenalah aktif.


Tanyalah diri kita 

" apakah sumbangan kita kepada negara, bukan nya apakah sumbangan negara kepada kita "



7 comments:

Anis izyan Abd Rahman on September 26, 2010 at 12:49 PM said...

huhu
baik join ini kan
dulu ade cite2 nak jadi polis~
hehe

ProfHariz on September 27, 2010 at 10:56 PM said...

Thanks.. Nice Info :)

New Entry ProfHariz
Salahkah Jika Aku Menegur?

gnesop.com on October 1, 2010 at 10:25 PM said...

rasa nak juga jadi rakan cop.. sesuai tak?

m2g on October 2, 2010 at 4:06 PM said...

Memang kita boleh menjadi ahli dan lapurkan sesuatu perkara secara SMS. Masih guna SMS da..

Saya sudah mencuba, responce below 5minit tapi jangan sekali-kali buat report palsu, bahaya dan tak baguspun.

Jett Chin on October 8, 2014 at 5:44 PM said...

umur 12 boleh ah ?

Ajoy on April 25, 2016 at 11:00 AM said...

jom join wataniah laaa. klu perang nnt bole gak tenaga korang digunakan.
perang dtg tanpa diduga....marilah beramai ramai sertai wataniah.

Ajoy on April 25, 2016 at 11:00 AM said...

jom join wataniah laaa. klu perang nnt bole gak tenaga korang digunakan.
perang dtg tanpa diduga....marilah beramai ramai sertai wataniah.

Post a Comment

 

Advertisement

Status

sitemeter

Cbox

MOBILE2GO Copyright © 2009 Gadget Blog is Designed by Ipietoon Sponsored by Online Business Journal