Wednesday, November 24, 2010

LTE-Long Term Evolution another 4G technology


Dunia komunikasi mudahalih hari ini mengejar sesuatu teknologi yang lebih pantas dan berkapasiti besar, Negara kita tidak terkecuali didalam menyediakan prasarana teknologi terkini. Rasanya baharu sahaja berkesempatan menggunakan teknologi 3G dan 3Gx, kini merasai kehebatan 4G pula. Namun dalam masa terdekat ini semua syarikat penyedia perkhidmatan komunikasi akan beralih arah ke satu lagi teknologi yang lebih berganda-ganda kepantasan didalam penghantaran dan penerimaan data. Teknologi yang dimaksudkan adalah LTE Long Term Evolution (4G), salah satu teknologi generasi keempat (4G) bersama teknologi WiMax, walaupun merupakan teknologi 4G namun berbeza spesifikasinya.

3GPP Long Term Evolution (LTE), adalah tahap terkini di rangkaian teknologi selular yang menghasilkan GSM / EDGE dan / UMTS teknologi rangkaian HSxPA.  Ini adalah projek dari 3rd Generation Partnership Project (3GPP), beroperasi di bawah nama tanda dagang oleh salah satu persatuan dalam kerjasama, European Telecommunications Standards Institute. 

Generasi saat ini rangkaian telekomunikasi bergerak secara kolektif dikenali sebagai 3G (untuk "generasi ketiga"). Walaupun LTE sering dipasarkan sebagai 4G, pertama-keluaran LTE adalah teknologi 3.9G kerana tidak mematuhi sepenuhnya keperluan Advanced IMT 4G. Standard pre-4G merupakan langkah menuju LTE Advanced, standard generasi ke-4 (4G), teknologi yang direka untuk meningkatkan keupayaan dan kelajuan rangkaian telefon bimbit. LTE Advanced adalah serasi dengan LTE dan menggunakan band frekuensi yang sama, sementara LTE tidak serasi dengan sistem 3G. 

Kebanyakan operator pembekal komunikasi seluruh dunia mula mengumumkan rancangan bagi menukar rangkaian mereka kepada LTE mulai tahun 2009 lagi. Operator pertama di dunia  yang mula menyediakan perkhidmatan LTE adalah TeliaSonera didalam dua ibukota Scandinavia Stockholm dan Oslo pada 14 Disember 2009. LTE adalah satu set tambahan untuk Universal Mobile Telecommunications System (UMTS) yang diperkenalkan pada 3rd Generation Partnership Project (3GPP) Release 8. Banyak dari 3GPP Release 8 menumpukan pada mengadopsi teknologi komunikasi mobile 4G, termasuk arsitektur rangkaian all-IP datar. Pada tarikh 18 Ogos 2009, Suruhanjaya Eropah mengumumkan akan melabur total € 18.000.000 ke dalam meneliti penyebaran LTE dan calon 4G sistem LTE Advanced.

CDMA adalah lazim di seluruh dunia, Negara kita pun pernah menggunakan sistem ini pada tahun 1990an, namun, lebih dari 80% telefon dunia berjalan pada rangkaian GSM pada 22 September 2008.

LTE sedang dalam tahap pembangunan bagi membolehkan pembekal wayarles dengan menggunakan kedua-dua jenis rangkaian untuk peralihan dari 3G teknologi untuk generasi keempat (4G) rangkaian dan peralatan. Bagi pelanggan, LTE akan membolehkan aplikasi yang ada berjalan lebih cepat, ditambah menyediakan aplikasi baru telefon. Enhanced video dan persembahan aplikasi telefon bimbit boleh dimasukkan. 

LTE menggunakan gelombang radio untuk membolehkan lebih banyak data yang akan dipindahkan melalui bandwidth yang sama yang digunakan oleh peralatan 3G.Akibatnya, pembekal perkhidmatan harus boleh mendapatkan lebih banyak data transfer keluar dari sel mereka yang ada dan mungkin lebih rendah kos untuk menjalankan rangkaian mereka. Kerana LTE menyambung ke rangkaian yang ada, pembekal perkhidmatan boleh merancang untuk peralihan mulus, kemudian terus menggunakan warisan rangkaian CDMA dan GSM sebagai backup. 


Cara LTE mencapai kelajuan boleh menyebabkan kerugian awal kos pembekal perkhidmatan dan pengguna untuk upgrade peralatan. LTE telah mengadopsi multiple-input multiple-output (MIMO) teknologi. Akibatnya, basestations sel mungkin perlu tambahan menghantar dan menerima antena. Telefon mobile boleh mempunyai satu menghantar antena dan sampai dua menerima antena. Pembekal perkhidmatan mungkin perlu menaiktaraf  basestation, dan pelanggan akan perlu membeli telefon baru untuk memanfaatkan rangkaian ini dipertingkatkan.

Gambaran keseluruhan 

Spesifikasi LTE menyediakan tahap downlink puncak minimum 100 Mbit / s, sebuah uplink minimum 50 Mbit / s dan RAN kali round-trip kurang dari 10 ms. LTE menyokong carrierbandwidths scalable, dari 1,4 MHz hingga 20 MHz dan menyokong kedua-dua pembahagian frekuensi dupleks (FDD) dan pembahagian masa dupleks (TDD). 

Sebahagian dari standard LTE adalah Sistem Arsitektur Evolution, sebuah berasaskan IP datar arsitektur rangkaian yang direka untuk menggantikan GPRS Core Network dan memastikan sokongan untuk, dan mobiliti antara, beberapa warisan atau sistem non-3GPP, untuk GPRS dan WiMax misalnya masing-masing.


Keuntungan utama dengan LTE adalah throughput yang tinggi, latency rendah, plug and play, FDD dan TDD pada platform yang sama, pengalaman pengguna akhir dipertingkatkan dan arsitektur sederhana menyebabkan kos operasi yang rendah.LTE juga akan menyokong mulus melewati untuk menara sel dengan teknologi rangkaian yang lebih tua seperti GSM, cdmaOne, UMTS, dan CDMA2000. Langkah selanjutnya untuk evolusi LTE adalah LTE Advanced dan saat ini sedang standard di 3GPP Release 10 sedang dilancar.


Banyak dari standard 3G UMTS alamat upgrade ke 4G teknologi komunikasi bergerak, yang pada dasarnya adalah sebuah sistem mobile broadband dengan perkhidmatan multimedia ditingkatkan dibina di atas. 

Standard ini meliputi:
 
Puncak download tahap 326,4 Mbit / s untuk antena 4x4, dan 172,8 Mbit / s untuk 2x2 antena (memanfaatkan spektrum 20 MHz).

Puncak upload tahap 86,4 Mbit / s untuk setiap 20 MHz spektrum menggunakan antena tunggal.

Lima kelas terminal yang berbeza telah ditakrifkan dari kelas suara sentris sampai terminal high-end yang menyokong kelajuan data puncak agar semua terminal akan dapat memproses bandwidth 20 MHz. 

Sekurang-kurangnya 200 pengguna aktif dalam setiap sel MHz 5. ( Khusus, 200 aktif data pelanggan ) 

 Sub-5 ms latency untuk pakej IP kecil.

Meningkatkan fleksibiliti spektrum, dengan hirisan spektrum disokong sekecil 1.4 MHz dan 20 besar sebagai MHz (W-CDMA memerlukan 5 iris MHz, menyebabkan beberapa masalah dengan roll-belok teknologi di negara-negara di mana 5 MHz yang umum diperuntukkan jumlah spektrum, dan sering telah digunakan dengan tahap warisan komunikasi seperti 2G GSM dan cdmaOne) Membatasi saiz untuk 5 MHz juga mengehadkan bilangan bandwidth pada handset. 

Pada pita frekuensi 900 MHz yang akan digunakan di kawasan luar bandar, menyokong saiz sel optimum dari 5 km, saiz km 30 dengan prestasi yang wajar, dan saiz km sampai dengan 100 sel disokong dengan prestasi yang boleh diterima. Di kawasan bandar dan bandar, band frekuensi yang lebih tinggi (seperti 2,6 GHz di Kesatuan Eropah) digunakan untuk menyokong kelajuan tinggi mobile broadband.Dalam hal ini, saiz sel akan 1 km atau bahkan kurang. 

Baik sokongan untuk mobiliti. Prestasi tinggi mobile data boleh didapati di kelajuan hingga 350 km / jam, atau bahkan hingga 500 km / jam, bergantung pada pita frekuensi yang digunakan.

Kewujudan dengan standard warisan (pengguna telus boleh memulakan panggilan atau pemindahan data di dalam daerah yang menggunakan standard LTE, dan, harus liputan tidak terdapat, meneruskan operasi tanpa ada tindakan di pihak mereka menggunakan GSM / GPRS atau W-CDMA, UMTS-based atau bahkan rangkaian 3GPP2 seperti cdmaOne atau CDMA2000) 

Sokongan untuk MBSFN (Broadcast Multicast Rangkaian Frekuensi Single). Ciri-ciri ini dapat memberikan perkhidmatan seperti Mobile TV menggunakan infrastruktur LTE, dan merupakan pesaing untuk siaran TV DVB-H berasaskan.
Sejumlah besar pekerjaan bertujuan untuk memudahkan arsitektur sistem, seperti transit dari litar UMTS yang ada + pakej switching rangkaian digabungkan, untuk sistem arsitektur all-IP datar. 

Operator manakah dinegara kita menggunakan teknologi LTE ( 4G ).

Hampir kesemua operator utama telah dilesenkan oleh SKMM bagi mengendalikan serta memasarkan teknologi ini, Cuma YTL Communication lebih awal memperkenalkan serta memasarkan, itupun hanya lokasi terpilih sahaja, Kita nantikan kerancakannya apabila Celcom, Maxis atau Digi mengumumkam pelancaran teknologi ini.

4 comments:

syok2u on November 24, 2010 at 11:13 PM said...

p1 bkn wimax 4G?

m2g on November 25, 2010 at 1:42 PM said...

Wimax yang dipasarkan oleh P1 adalah salah satu teknologi generasi keempat (4G). Walau bagaimanapun ianya tidak sama dengan LTE dari segi spesifikasi teknikal biarpun wimax dan LTE adalah teknologi 4G. Dengan teknologi LTE, jika diluar jangkauan 4G maka pengguna masih boleh mengguna apa jua rangkaian samada 3G atau 2G, berbanding dengan Wimax tiada pilihan lain jika tiada liputan di satu satu kawasan.

biskut on November 25, 2010 at 11:11 PM said...

memang aku blur blank kalau bab2 macam nih.memang tak terkejar kemajuan nih..pantas tul.ketika aku baru mau membeli iphone mesti akan ada kemunculan lain.damn!

ukhra on November 27, 2010 at 12:03 AM said...

waahhh keren, sberapa jernih ya pake 4G :D

Post a Comment

 

Advertisement

Status

sitemeter

Cbox

MOBILE2GO Copyright © 2009 Gadget Blog is Designed by Ipietoon Sponsored by Online Business Journal