Tuesday, December 21, 2010

Sejauh manakah tahap keselamatan kanak-kanak melayari internet


Trend terkini dimana kanak-kanak seharusnya diberikan pendedahan dengan pembelajaran menggunakan komputer dan jalur lebar namun teknologi komputer serta jalurlebar  hari ini luar biasa bahayanya. Jika teknologi ini disalahgunakan boleh menjadi amat berbahaya. Orang harus cukup umur untuk memandu kereta atau mengendalikan mesin. Di atas usia batas mereka juga harus lulus ujian untuk membuktikan bahawa mereka boleh melakukannya dan melakukannya dengan selamat. Tidak demikian halnya dengan menggunakan internet saat ini. Jika anda boleh menggunakan komputer, anda boleh menggunakan internet. Tidak peduli apa usia anda.

Salah satu cara untuk membantu menekan penyalahgunaan internet adalah dengan menggunakan perisian komputer yang baik penapisan. Software ini boleh membuat pengalaman internet bentuk yang lebih menyenangkan dan lebih aman dari hiburan untuk semua yang terlibat.

Anak-anak menggunakan internet seperti Ibubapa mereka akan menggunakan telefon semula pada hari. Hanya internet adalah jauh lebih kuat daripada telefon.Anak-anak hari ini bisa di telefon, SMS dan di dalam chat rooms semua pada masa yang sama.

Ibubapa harus ingin tahu di mana anak-anak mereka dan laman web yang mereka lawati sementara pada komputer.


Dua cara bahawa komputer perisian penapisan boleh membantu adalah dengan menjaga salah satu aset kita yang paling berharga terlindung dari sisi gelap dunia.Cara itu boleh melakukan ini adalah dengan mengesan di mana anak-anak pergi online. Ini juga akan membolehkan pencatatan berbual mesej segera.

Dengan pengesanan dua hal ini orang tua dapat mencegah anak mereka dari menjadi korban atau menjadi sumber cyberbullying. Cara kasual hari ini anak-anak menggunakan internet boleh menyebabkan penyalahgunaan dan kesalahan yang mereka akan menyesal di kemudian hari.

Kesalahan-kesalahan ini boleh menyebabkan melukai perasaan orang lain. Ia bahkan boleh mengakibatkan orang lain merasa terancam apakah itu disengajakan atau tidak. Hal ini ketika menjadi sengaja bahawa masalah yang sebenarnya muncul.

Komputer penapisan perisian boleh alat yang sangat berguna dalam mengendalikan ini. Hal ini juga dapat mengingatkan orang tua jika hal ini terjadi. Dengan memiliki log chatting anak anda sesi IM, ibu bapa dengan cepat  belajar jika anak mereka adalah korban atau pengasas cyberbullying. Dengan maklumat ini Ibubapa dapat mengambil langkah-langkah yang diperlukan untuk mengatasi situasi.

Anak-anak telah membunuh antara satu sama lain selama ini online semacam perilaku. Mereka juga membunuh diri. Jenis perisian penapisan boleh menyelamatkan nyawa anak muda yang membuat kesalahan dengan penyalahgunaan kuasa internet untuk tujuan intimidasi.

Tujuan peringatan ini bukanlah untuk menyalahkan sesiapa, tetapi sebagai ingatan kepada diri sendiri serta rakan-rakan. Sentiasa berwaspada demi untuk kejayaan anak-anak serta keselamatan dengan penggunaan komputer serta jalurlebar sebagai medium untuk peningkatan tahap pendidikan anak-anak.
6 comments:

Dhana/戴安娜 on December 21, 2010 at 11:45 PM said...

salam sahabat
nah kalau sejauh mana tahap keselamatan kanak ini juga berpulang dengan peran serta orang tuanya lhoh maaf telat

Cafing on December 21, 2010 at 11:48 PM said...

greeting yach
sependapat dhana ini juga diperlukan antisipasi orang tau.lam kenal

mira_nas on December 22, 2010 at 10:33 AM said...

hurm.. susah kita nak buat penapisan kadang2 sebab budak2 sendiri lebih terer dari kita~

Muhammad Chandra on December 22, 2010 at 1:38 PM said...

harustetntu harus di serati dengan bimbingan orang tua...

S..U..D..@..I..S on December 22, 2010 at 2:12 PM said...

sejauh mana ibubapa boleh memantau anaak2 ....
tak terpantau rasanya

hans on December 23, 2010 at 3:56 AM said...

yups
ibu bapa kena lebih bijak daripada anak supaya dapat mencegah anak2 mereka daripada melayari laman web yang bukan2

P/S : Bertenang! Tarik Nafas! Sikit Jer Nih! Sakit Sikit Jer Bila Kena Cucuk Nih!

Post a Comment

 

Advertisement

Status

sitemeter

Cbox

MOBILE2GO Copyright © 2009 Gadget Blog is Designed by Ipietoon Sponsored by Online Business Journal