Saturday, September 25, 2010

Bagaimana Nak Jadi Ahli Rakan COP

Tugas membenteras jenayah bukan sahaja bergantung kepada Polis semata-mata, sebagai rakyat kitalah yang sebenarnya  barisan pertama tugasan membenteras jenayah. Lapurkan sebarang jenayah yang berlaku didepan mata kita atau sebarang gerak yang mencurigakan dikawasan kita.

Memang diakui tugas menjaga keamanan negara diamanahkan kepada PDRM, ATM dan beberara agensi lain, tetapi kita patut menyumbang dengan cara menyalurkan maklumat kesaluran yang tepat dan cepat untuk mendapatkan tindakan selanjutnya. Pihak keselamatan terutamanya PDRM amat memerlukan maklumat awam bagi menangani serta membenteras jenayah terutamanya dikawan kita sendiri.

Salah satu caranya adalah dengan menjadi ahli Rakan COP secara sukarela dan didalam visual berikut adalah cara yang perlu dilakukan apabila mendaftar menjadi ahli Rakan COP. Senang kan.


Bagi sahabat-sahabat bloger bolehlah melayari Rakan COP [DOT] net  atau bersama-sama di komuniti rakan COP di facebook, selain dari mendapat maklumat terkini, kemungkinan jumlah trafik keblog juga bertambah. Itupun kenalah aktif.


Tanyalah diri kita 

" apakah sumbangan kita kepada negara, bukan nya apakah sumbangan negara kepada kita "



Read rest of entry

Apakah DNA ?


Sesuatu yang menjadi tandatanya kita selama ini, apabila melibatkan kes-kes  pembunuhan atau melibatkan kes rogol dan sebagainya. Pihak polis akan menghantar sample kejabatan kimia untuk dianalisa profil DNA bagi menguatkan lagi dakwaan. Seingat kita, bermula dari kes Mantan timbalan Perdana Menteri Dato' Seri Anwar Ibrahim dan terkini kes pembunuhan kejam keatas Dato' Sosilawati dan rakan-rakan yang lain, kita telah didedahkan perkataan DNA dan betapa perlunya profil DNA ini di analisa bagi menguat kan bukti tetapi apa sebenarnya DNA ni?

Walau bagaimanapun pengesanan profil DNA ini mengikut keperluan bagi menguatkan lagi sesuatu kes pendakwaan. Bagi kes Dato' Sosilawati dan rakan-rakannya, kita mungkin sedang menunggu keputusan pengesanan profil DNA dari pihak Jabatan Kimia, doakan yang terbaik keputusan nya bagi memudahkan kerja bagi polis dan pendakwaraya.

Apakah DNA?

DNA adalah singkatan kepada Deoxyribunocleic Acid, kalau nak menyebutnya memang dua kali terbelit lidah kita di buatnya. Didalam tubuh badan kita mengandungi sel yang ada DNA kecuali sel darah Merah.

Setiap individu mempunyai DNA sebagai genetik asas yang mana separuh ciri-cirinya adalah diwarisi dari Bapa kandung dan separuh lagi dari Ibu kandung.

Corak DNA setiap individu adalah berbeza dan unik, kecuali pasangan kembar seiras.
Read rest of entry

Thursday, September 23, 2010

BlackBerry® OS 6


RIM singkatan kepada Research In Motion, telah melancarkan Blackberry OS 6 bagi semua model terkini keluaran BlackBerry®. Melalui penggunaan OS 6 ini, yang lebih pantas dan memudahkan pengguna menggunakan aplikasi kelaman web social.

Diantara cirri-ciri baru selain dari laman “social feed” yang dipertingkatkankeupayaan serta  kepantasannya, kita juga dapat mengiktegrasikan “RSS feed” kedalam satu hub pusat yang memungkinkan untuk berkongsi dengan mudah di seluruh platform laman social anda. Dengan kata lain Blackberry OS 6 memudahkan penyelesaian bagi  mengingtegrasi laman-laman social anda.

Diantara cirri-ciri baru yang menarik adalah penampilan homescreen baru, pop-up context menu, browser web (WebKit) yang mendukung HTML 5, penampilan yang diperbaharui bagi interface media player serta multi touch.

Segala pembaharuan serta peningkatan ini bagi menyaingi atau sebagai pendahulu kepada pesaingnya.

Ingin mengetahui lebih lanjut lagi  ciri ciri unik Blacbery OS 6 , sila ke link berikut;





Read rest of entry

Wednesday, September 22, 2010

Laman Facebook rasmi PDRM dilancarkan



Sekalung tahniah kepada Polis Diraja Malaysia diatas usaha mewujudkan  laman Facebook rasmi pada 21 september 2010. Dengan kecanggihan teknologi kini, memang wajar PDRM mempunyai laman Facebook rasmi bagi memudahkan lagi rakyat mendapat maklumat terkini tanpa menunggu atau mendapat maklumat dari pihak ketiga.

Ini merupakan alternatif lain setelah wujudnya satu lagi laman facebook rakancop sebelum ini, namun melihat kepada keperluan semasa maka pihak PDRM mengambil inisiatif mengadakan laman facebook rasmi PDRM. Mungkin selepas ini pihak kita dapat berinteraksi dengan PDRM melalui twiter pula, segalanya mungkin terjadi.

Apakah objektif penubuhan facebook rasmi ni?

  1. Sebagai platform alternatif untuk menyampaikan maklumat PDRM dan mendekati masyarakat terutamanya golongan / generasi  yang internet savvy.
  2. Sebagai saluran untuk memperbetulkan dan mengelakkan spekulasi dengan tujuan mengurangkan sindrom “fear of crime” di kalangan masyarakat.
  3. Sebagai platform yang interaktif untuk mencapai persefahaman, menjalinkan perhubungan dan memelihara keyakinan masyarakat untuk bekerjasama dengan polis dalam usaha membanteras jenayah sebagai satu tanggungjawab bersama.
  4. Sebagai satu inisiatif berterusan PDRM yang menggunakan internet dan teknologi dalam memperluaskan hubungan untuk mendekati masyarakat secara terus.

Semoga usaha murni ini akan berterusan, dan tahniah terutamanya kepada dato' KP selangor yang memulakan dan menghebahkan laman facebook beliau.

Bagi sesiapa yang ingin memasuki laman facebook rasmi PDRM silalah ke : http://www.facebook.com/PolisDirajaMalaysia.
Read rest of entry

Monday, September 13, 2010

Malaysia jatuh ke tangga 26



Saya amat tertarik sekali untuk berkongsi berita berikut bersama dengan anda semua semoga dengan semangat satu malaysia yang diwarwarkan selama ini agar pemimpin kita mampu menanganinya. Adakah kita masih berbangga mengenainya, sedangkan kita masih membuang masa dengan mencari kesalahan pihak lain. Ibarat kuman yang jauh kita nampak, tapi gajah yang didepan mata kita tak nampak. Adakah dengan mencari kesalahan pihak lain dapat membawa kesejahteraan kepada kami sebagai rakyat? Sesungguhnya amat dirasai kenaikan barang keperluan seharian dengan pendapatan bulanan. Sebagai rakyat biasa, apakah yang perlu kami lakukan untuk melakukan perubahan kepada kehidupan seharian? 

Sebagai rakyat biasa kami melihat ekonomi dengan berapa harga sekilo beras, tepong, gula, bawang, susu, garam, ikan dan sayur. Bukankah ini adalah keperluan asas? adakah kerana kenaikan harga minyak 10 sen seliter maka harga barang pun naik 10 sen sekilo?. Walau apapun kedudukan negara, rakyat tetap memandang ekonomi keperluan asas mereka, sama-sama kita renung dan fikirkan dan mencari jalan penyelesaian.

Malaysia slipped two notches to 26th from 24th ranking previously in the World Economic Forum''s Global Competitiveness Report 2010-2011 released today, with higher education, institutions and labour market efficiency among the concerns.

The country''s rank has been on a declining trend for three consecutive years from 21st position in 2008/09, said the report, citing training and technological readiness among the other pillars to be improved.
In the overall competitiveness index, however, the country stood almost flat at 4.88 out of seven compared with in 2009 when it scored 4.87.

"Among Asia-Pacific countries, Malaysia ranked 8th, ahead of China, Thailand, India, Indonesia and the Phillipines," said a statement from Ministry of International Trade and Industry here today. Malaysia scored highest in the legal rights index, together with Hong Kong and Singapore. The country also scored high on the strength of investor protection, ranking 4th after New Zealand, Singapore and Hong Kong.

The top 10 countries in the report are Switzerland, Sweden, Singapore, US, Germany, Japan, Finland, Netherlands, Denmark and Canada. Saudi Arabia and Israel, ranked 21st and 24th respectively, had overtook Malaysia. The report covered 139 countries, of which six, namely Angola, Cape Verde, Rwanda, Swaziland, Iran and Lebanon are new. Minister of International Trade and Industry, Datuk Seri Mustapa Mohamed, said while the ministry acknowledged there were a number of areas for improvement, it was happy to see the report highlighted a number of positive elements about the Malaysian economy. Mustapa said Malaysia was also assessed to have a well-developed financial market development with ease of financing through local equity, ranked 11th from 15th previously, and ease of access to loans position at 10th.

"Venture capital availability, soundness of banks, transparent regulations of security exchanges have also contributed to financial market development in Malaysia," he said. He said Malaysia also did relatively well in more complex categories, which mattered the most for advanced economies, namely business sophistication (25th) and innovation (24th). On concerns raised by the report, he said, the government has already launched nationwide initiatives to tackle them.

"Among the proactive measures to enhance Malaysia''s competitiveness are the New Economic Model, which emphasises achieving high income, the Government Transformation Programme to enhance government efficiency, and the implementation of initiatives under the 10th Malaysia Plan.

"As these initiatives begin to take effect, we can expect to see improvements in Malaysia''s overall competitiveness soon," he said. -- BERNAMA
Read rest of entry

Sunday, September 12, 2010

Burning Quran - whats next?


Salam Aidil Fitri, the day we are stunt with the discovery of four burned bodies in Morib and believed to be dead Dato Sosilawati and her three missing since August 30 last. If so, let us remit alfatihah to his spirit and his friends and condolences to the families involved.


Sadness that we feel is the burning of the Holy Quran in the United States. They are broke because of Pastor Terry Jones who wants to burn Holy Quran, to remember the tragedy of the 9/11. Aware of his actions did not get support from government and majority people of the world, he has said and will  guarantee at any time that he will not burn the Holy Quran , but this still happens. In Springfield, two local religious leaders have been burning the Holy Quran on the afternoon of Saturday, this time not because of the construction of a mosque at the site "Ground Zero" but on the basis of religious belief in love.

The question here, does Christianity teaches its followers to act less on other religions teach? Did Jesus teach his followers that do not respect people? Prohet Isa Alaihissalam "Jesus"  was a prophet to the Muslims to be kind of flattery and, we must respect and adhere to the teachings and the Sunnah of the Prophet Muhammad's last days  doctrine of Islam not allow us to burn the Torah, Psalms and the gospel and respect these books even though we made the Qur'an as principles.


Are they happy with war?
Why do some Americans still are not civilized level of thinking and living like a "frog under the shell". A developed country, but still some people are arrogant pride and arrogance. Are they trying to spark the anger of Muslims are actually read and understood the contents of the Quran itself prior to conclude that it would lead towards evil to him. Their recommendations to mandatory review and further study before anything action to be taken.
 They are at war because of You

As a country people can voice their independent, but should not be in line with the act, thus resulting on them not to do but to anyone who is innocent. They only know how to speak and do whatever acts in the country, but the hosts will be acceptable to the people and their soldiers who are overseas. What is America willing to learn from the country where the two suspects tried to burn the church before court? What is the “United Nation World Police” will turn them into a court of burning the holy Quran?

"Mr. President Obama" urged his people to tolerate and respect the rights of religion among the people of America, our country as free people in their own beliefs and the government will protect houses of worship and followers. The nature of tolerance and mutual respect for the rights of a people and religion is contained in the teachings of Islam and the teachings are not foreign to President Obama as he grew up among the first muslim.

We know that majority people in USA and world, love to leave in peace and respect each other and this the true LOVE.


Read rest of entry

Friday, September 10, 2010

Aidul Fitri : Juadah Tradisional menjadi pilihan

Salam Aidil fitri, syukur kita kehadrat ilahi kerana diberikan kesempatan untuk kita meraikan kejayaan kita melawan musuh utama didalam diri kita dibulan ramadan iaitu "NAFSU".

Namun bagi meraikan kejayaan ini NAFSU makan kita kembali segar dengan pelbagai juadah yang menjadi pilihan, sudah tentulah juadah tradisional tetap menjadi pilihan.
Lemang dan rendang tetap memjadi pilihan utama bagi rakyat malaysia.

Dodol dan tradisi mengacau dodol apabila menjelang Aidil fitri menjadi satu kemestian disesetengah tempat, namun ramai dah lebih selesa dengan membelinya sahaja kerana tempoh menyiapkan yang memakan masa.

Ada ketupat mesti ada sate dan kuah kacang.

Soto Ayam pun mesti ada kerana bahan utamanya dari ketupat atau nasi impit dan sup ayam. Daging ayam tu pulak di carik-carik.

Kuah tradisional yang menjadi pilihan utama, BAHULU.

Kueh Goyang..teringat la cerita " KUEH SYAFIQ GOYANG"

Ada banyak lagi, tapi buat semak meja la pulak kerana hari pertama semua menumpukan kepada makanan-makanan berat. Maklumlah sebulan dah berpuasa, hari pertama makan di siang hari.

Lupa la pulak janji "JIHAD" melawan NAFSU makan.

Salam Aidil Fitri buat semua sahabat dan pengunjung MOBILE2GO, maaf zahir batin. Yang baik datang nya dari ALLAH, segala kekurangan dari saya jua.

Read rest of entry

Thursday, September 9, 2010

Celcom Blue: Bayar fitrah melalui SMS




Dah Bayar Zakat Fitrah? Dalam kesibukan kita bersiap menyambut Aidil Fitri, Zakat fitrah ni jangan lupa pula rukun ni. Ada caranya sebelum solat Aidilfitri , kalau terlalu sibuk la kalau tak lebih baik jumpa amil..teringat pulak masa akad nikah dulu...nostalgia tu.

Anda yang berada diSelangor, Melaka, Terengganu, Perlis ,Kedah dan Pahang boleh membayar zakat fitrah melalui khidmat SMS yang di bawakan oleh Celcom blue untuk kemudahan anda. 






Cuma kena ada cukup nilai fitrah tersebut dan dihantarkan kepada nombor seperti berikut;


Senang kan, tapi bagi saya lebih afdal lah kalau dapat bersalam dengan Amil tu, biarpun cara ini dibenarkan. 

Read rest of entry

Tuesday, September 7, 2010

Aidul fitri - Kad Ucapan tradisional atau SMS/MMS

Aidil Fitri dah tak beberapa hari lagi, kalau nak hantar kad ucapan hari raya, jawabnya lepas raya la baru sampai. Walaupun ianya nampak lebih peribadi, semua kad ucapan hari Raya yang diterima akan digantung sebagai hiasan. Kalau berkunjung kerumah terbuka di hari raya, mata akan memandang kepada gantungan hiasan yang pelbagai jenis dan saiz kad ucapan dan didalam hati berkata, ramainya saudaramara dan sahabat tuan rumah ni.
Pilihan yang ada pada masa ini, dalam kesempitan masa adalah dengan menghantar khidmat pesanan rengkas samaada melalui SMS ataupun MMS. Didalam SMS ada yang berpantun untuk meluahkan apa jua ucapan.  Kaedah melalui SMS/MMS lebih cepat dan lebih jimat, namun pilihan terletak kepada individu itu sendiri. 

Aidil fitri tetap kita sambut dengan meriah.
Read rest of entry

Sunday, September 5, 2010

Celcom and iPhone



Dengan jumlah hits melalui keyword "Celcom+iPhone" melebihi 30 sehari  menerjah ke Blog ini, maka pada andaian saya memang pelanggan setia Celcom benar-benar ingin mengetahui apakah Celcom akan memasarkan talipon pintar bersama dengan pakejnya. Dari tarikh kenyataan akhbar bahawa Celcom berkemungkinan memasarkan talipon pintar ini bersama dengan pakejnya sehingga kini masih tidak menjadi kenyataan.

Sebagai penyedia rangkaian komunikasi mudahalih terunggul negara, memasarkan satu-satu model pintar bukan menjadi fokus sebenar syarikat komunikasi ini. Dengan kelebihan yang ada pada iPhone hanya kepada aplikasi talipon itu sendiri, tanpa ciri-ciri seunik Blackberry maka sehingga kini Celcom masih menumpukan fokus pemasaran talipon pintar Blackberry beserta  pakej.

Salah satu faktor, berkemungkinan dari segi penyelenggaraan selepas jualan. Satu Jabatan baru perlu diwujudkan bagi menyelesaikan masaalah teknikal yang berkemungkinan timbul kepada pengguna iPhone. Sebagai penyedia rangkaian komunikasi, seharusnya tumpuan lebih diberikan kepada penyelesaian kepada perluasan serta kesetabilan rangkaian untuk kepuasan pelanggannya.
Walau bagaimanapun, melalui pakej kombinasi suara dan data yang sediada memang Celcom sudah bersedia untuk digunakan oleh mana-mana talipon pintar termasuk iPhone. Ini adalah pandangan peribadi dan pakej yang paling sesuai dan menjadi pilihan utama saya adalah CelcomBiz P148.


Read rest of entry
 

Advertisement

Status

sitemeter

Cbox

MOBILE2GO Copyright © 2009 Gadget Blog is Designed by Ipietoon Sponsored by Online Business Journal