Monday, November 29, 2010

Celcom Biz : Pakej P98 –satu kadar panggilan suara




Pakej dari Celcom Biz ini menyelesaikan masalah bagi mendapatkan satu kadar bagi semua panggilan suara didalam Negara. Ada diantara kita terlupa bahawa nombor awal seperti 012,013,106,017,018 dan 019 bukan lagi mewakili nombor operator komunikasi sebelumnya, apabila program MNP diperkenalkan. Dengan adanya panggilan satu kadar, RM0.10sen/minit bagi panggilan kemana-mana operator didalam Negara ini akan menyelesaikan sedikit kos bagi panggilan suara. Tiada keraguan lagi bagi mengenalpasti nombor yang ingin dihubungi adalah dari operator yang sama atau sebaliknya.

Bagi panggilan video ada sedikit kekurangan kerana bagi panggilan didalam operator yang sama RM0.10sen/minit dan panggilan keoperator lain RM0.15sen/minit.

Kadar SMS dengan tambahan komitmen tetap bulanan sebanyak RM2.00, SMS ke operator yang sama adalah RM0.02sen/satu SMS dan keoperator Lain RM0.10sen/satu SMS. 

Melalui pakej ini pelanggan akan mendapat bil terperinci secara percuma.

Komitmen Bulanan bagi pakej ini adalah RM98.00, jika tiada tambahan komitmen bulanan bagi mendapatkan kadar SMS yang rendah sebanyak RM2.00. Komitmen yang rendah bagi mendapatkan satu kadar panggilan suara didalam Negara. Sesuai bagi usahawan atau pekerja yang banyak berhubung dengan pelanggan diluar mahupun didalam organisasi.

Masih lagi memberikan jumlah panggilan didalam organisasi selama 50 jam sebulan dan 300 SMS percuma secara autimatik ke mana-mana nombor didalam rangkaian operator. Bagi mendapatkan panggilan percuma didalam organisasi, pelanggan mesti memastikan organisasinya didaftar kan CUG terlebih dahulu dan nombornya dididaftarkan didalam CUG tersebut. Pakej ini dikategorikan sebagai pakej penyelamat bagi panggilan suara dengan satu kadar panggilan didalam Negara.
Read rest of entry

Wednesday, November 24, 2010

LTE-Long Term Evolution another 4G technology


Dunia komunikasi mudahalih hari ini mengejar sesuatu teknologi yang lebih pantas dan berkapasiti besar, Negara kita tidak terkecuali didalam menyediakan prasarana teknologi terkini. Rasanya baharu sahaja berkesempatan menggunakan teknologi 3G dan 3Gx, kini merasai kehebatan 4G pula. Namun dalam masa terdekat ini semua syarikat penyedia perkhidmatan komunikasi akan beralih arah ke satu lagi teknologi yang lebih berganda-ganda kepantasan didalam penghantaran dan penerimaan data. Teknologi yang dimaksudkan adalah LTE Long Term Evolution (4G), salah satu teknologi generasi keempat (4G) bersama teknologi WiMax, walaupun merupakan teknologi 4G namun berbeza spesifikasinya.

3GPP Long Term Evolution (LTE), adalah tahap terkini di rangkaian teknologi selular yang menghasilkan GSM / EDGE dan / UMTS teknologi rangkaian HSxPA.  Ini adalah projek dari 3rd Generation Partnership Project (3GPP), beroperasi di bawah nama tanda dagang oleh salah satu persatuan dalam kerjasama, European Telecommunications Standards Institute. 

Generasi saat ini rangkaian telekomunikasi bergerak secara kolektif dikenali sebagai 3G (untuk "generasi ketiga"). Walaupun LTE sering dipasarkan sebagai 4G, pertama-keluaran LTE adalah teknologi 3.9G kerana tidak mematuhi sepenuhnya keperluan Advanced IMT 4G. Standard pre-4G merupakan langkah menuju LTE Advanced, standard generasi ke-4 (4G), teknologi yang direka untuk meningkatkan keupayaan dan kelajuan rangkaian telefon bimbit. LTE Advanced adalah serasi dengan LTE dan menggunakan band frekuensi yang sama, sementara LTE tidak serasi dengan sistem 3G. 

Kebanyakan operator pembekal komunikasi seluruh dunia mula mengumumkan rancangan bagi menukar rangkaian mereka kepada LTE mulai tahun 2009 lagi. Operator pertama di dunia  yang mula menyediakan perkhidmatan LTE adalah TeliaSonera didalam dua ibukota Scandinavia Stockholm dan Oslo pada 14 Disember 2009. LTE adalah satu set tambahan untuk Universal Mobile Telecommunications System (UMTS) yang diperkenalkan pada 3rd Generation Partnership Project (3GPP) Release 8. Banyak dari 3GPP Release 8 menumpukan pada mengadopsi teknologi komunikasi mobile 4G, termasuk arsitektur rangkaian all-IP datar. Pada tarikh 18 Ogos 2009, Suruhanjaya Eropah mengumumkan akan melabur total € 18.000.000 ke dalam meneliti penyebaran LTE dan calon 4G sistem LTE Advanced.

CDMA adalah lazim di seluruh dunia, Negara kita pun pernah menggunakan sistem ini pada tahun 1990an, namun, lebih dari 80% telefon dunia berjalan pada rangkaian GSM pada 22 September 2008.

LTE sedang dalam tahap pembangunan bagi membolehkan pembekal wayarles dengan menggunakan kedua-dua jenis rangkaian untuk peralihan dari 3G teknologi untuk generasi keempat (4G) rangkaian dan peralatan. Bagi pelanggan, LTE akan membolehkan aplikasi yang ada berjalan lebih cepat, ditambah menyediakan aplikasi baru telefon. Enhanced video dan persembahan aplikasi telefon bimbit boleh dimasukkan. 

LTE menggunakan gelombang radio untuk membolehkan lebih banyak data yang akan dipindahkan melalui bandwidth yang sama yang digunakan oleh peralatan 3G.Akibatnya, pembekal perkhidmatan harus boleh mendapatkan lebih banyak data transfer keluar dari sel mereka yang ada dan mungkin lebih rendah kos untuk menjalankan rangkaian mereka. Kerana LTE menyambung ke rangkaian yang ada, pembekal perkhidmatan boleh merancang untuk peralihan mulus, kemudian terus menggunakan warisan rangkaian CDMA dan GSM sebagai backup. 


Cara LTE mencapai kelajuan boleh menyebabkan kerugian awal kos pembekal perkhidmatan dan pengguna untuk upgrade peralatan. LTE telah mengadopsi multiple-input multiple-output (MIMO) teknologi. Akibatnya, basestations sel mungkin perlu tambahan menghantar dan menerima antena. Telefon mobile boleh mempunyai satu menghantar antena dan sampai dua menerima antena. Pembekal perkhidmatan mungkin perlu menaiktaraf  basestation, dan pelanggan akan perlu membeli telefon baru untuk memanfaatkan rangkaian ini dipertingkatkan.

Gambaran keseluruhan 

Spesifikasi LTE menyediakan tahap downlink puncak minimum 100 Mbit / s, sebuah uplink minimum 50 Mbit / s dan RAN kali round-trip kurang dari 10 ms. LTE menyokong carrierbandwidths scalable, dari 1,4 MHz hingga 20 MHz dan menyokong kedua-dua pembahagian frekuensi dupleks (FDD) dan pembahagian masa dupleks (TDD). 

Sebahagian dari standard LTE adalah Sistem Arsitektur Evolution, sebuah berasaskan IP datar arsitektur rangkaian yang direka untuk menggantikan GPRS Core Network dan memastikan sokongan untuk, dan mobiliti antara, beberapa warisan atau sistem non-3GPP, untuk GPRS dan WiMax misalnya masing-masing.


Keuntungan utama dengan LTE adalah throughput yang tinggi, latency rendah, plug and play, FDD dan TDD pada platform yang sama, pengalaman pengguna akhir dipertingkatkan dan arsitektur sederhana menyebabkan kos operasi yang rendah.LTE juga akan menyokong mulus melewati untuk menara sel dengan teknologi rangkaian yang lebih tua seperti GSM, cdmaOne, UMTS, dan CDMA2000. Langkah selanjutnya untuk evolusi LTE adalah LTE Advanced dan saat ini sedang standard di 3GPP Release 10 sedang dilancar.


Banyak dari standard 3G UMTS alamat upgrade ke 4G teknologi komunikasi bergerak, yang pada dasarnya adalah sebuah sistem mobile broadband dengan perkhidmatan multimedia ditingkatkan dibina di atas. 

Standard ini meliputi:
 
Puncak download tahap 326,4 Mbit / s untuk antena 4x4, dan 172,8 Mbit / s untuk 2x2 antena (memanfaatkan spektrum 20 MHz).

Puncak upload tahap 86,4 Mbit / s untuk setiap 20 MHz spektrum menggunakan antena tunggal.

Lima kelas terminal yang berbeza telah ditakrifkan dari kelas suara sentris sampai terminal high-end yang menyokong kelajuan data puncak agar semua terminal akan dapat memproses bandwidth 20 MHz. 

Sekurang-kurangnya 200 pengguna aktif dalam setiap sel MHz 5. ( Khusus, 200 aktif data pelanggan ) 

 Sub-5 ms latency untuk pakej IP kecil.

Meningkatkan fleksibiliti spektrum, dengan hirisan spektrum disokong sekecil 1.4 MHz dan 20 besar sebagai MHz (W-CDMA memerlukan 5 iris MHz, menyebabkan beberapa masalah dengan roll-belok teknologi di negara-negara di mana 5 MHz yang umum diperuntukkan jumlah spektrum, dan sering telah digunakan dengan tahap warisan komunikasi seperti 2G GSM dan cdmaOne) Membatasi saiz untuk 5 MHz juga mengehadkan bilangan bandwidth pada handset. 

Pada pita frekuensi 900 MHz yang akan digunakan di kawasan luar bandar, menyokong saiz sel optimum dari 5 km, saiz km 30 dengan prestasi yang wajar, dan saiz km sampai dengan 100 sel disokong dengan prestasi yang boleh diterima. Di kawasan bandar dan bandar, band frekuensi yang lebih tinggi (seperti 2,6 GHz di Kesatuan Eropah) digunakan untuk menyokong kelajuan tinggi mobile broadband.Dalam hal ini, saiz sel akan 1 km atau bahkan kurang. 

Baik sokongan untuk mobiliti. Prestasi tinggi mobile data boleh didapati di kelajuan hingga 350 km / jam, atau bahkan hingga 500 km / jam, bergantung pada pita frekuensi yang digunakan.

Kewujudan dengan standard warisan (pengguna telus boleh memulakan panggilan atau pemindahan data di dalam daerah yang menggunakan standard LTE, dan, harus liputan tidak terdapat, meneruskan operasi tanpa ada tindakan di pihak mereka menggunakan GSM / GPRS atau W-CDMA, UMTS-based atau bahkan rangkaian 3GPP2 seperti cdmaOne atau CDMA2000) 

Sokongan untuk MBSFN (Broadcast Multicast Rangkaian Frekuensi Single). Ciri-ciri ini dapat memberikan perkhidmatan seperti Mobile TV menggunakan infrastruktur LTE, dan merupakan pesaing untuk siaran TV DVB-H berasaskan.
Sejumlah besar pekerjaan bertujuan untuk memudahkan arsitektur sistem, seperti transit dari litar UMTS yang ada + pakej switching rangkaian digabungkan, untuk sistem arsitektur all-IP datar. 

Operator manakah dinegara kita menggunakan teknologi LTE ( 4G ).

Hampir kesemua operator utama telah dilesenkan oleh SKMM bagi mengendalikan serta memasarkan teknologi ini, Cuma YTL Communication lebih awal memperkenalkan serta memasarkan, itupun hanya lokasi terpilih sahaja, Kita nantikan kerancakannya apabila Celcom, Maxis atau Digi mengumumkam pelancaran teknologi ini.
Read rest of entry

Sunday, November 14, 2010

HTC EVO 4G : A New Era of 4G Smartphone



My first impression about word “EVO”, in my mind straight thinking of the one that’s my admire car “Mitsubishi EVO”. The car with a powerful performance l engine, nice and superb body and …sure it’s not only me…but most of people love this machine. Here is the Mitsubishi EVO for you; you may download if you want.

But now, I am not talking about Mitsubishi EVO, if you like to know you may search here Sukakereta HTC with collaboration one of giant communication service provider in US “Sprint Nextel Corp.” come out with another models “ HTC EVO 4G “. The one of the HTC models with a 4G’s network in the market today. HTC EVO 4G run on Android 2.1 operating  system with a 1Ghz Qualcomm Snapdragon Processor and with a 4G’s speed which is 10 times faster than 3G’s network  and assumed this device more powerful for a data, video and audio transmission.
Dimension 4.8x2.6x0.5inch and weight 170 grams you might think weather heavy enough in your pocket, for me it’s just nice and comfort.  A wide screen 4.3” with a resolution 800x 480pixels and it’s a touch screen to zooming. The 8.0MegaPixels camera with a dual LED Flash is good enough to produce a better quality photo and 1.3MP at front camera. Not only that you can capture a video and share a HD quality from a phone.

SPECIFICATIONS:

* Dimensions: 4.8″ x 2.6″ x .5″ (LxWxT)
* Weight: 170grams
* Main display: 4.3” WVGA (800×480) 65K colors
* Standard removable 1500mAh Lithium (Li-on) battery
* Memory: 1GB ROM, 512MB RAM
1 “Up to 10x faster” based on download speed comparison of 3G’s 600 kbps vs. 4G’s 6 Mbps. Industry published 3G avg. speeds (600 kbps-1.7 Mbps); 4G avg. speeds (3-6 Mbps). Actual speeds may vary. Sprint 4G currently available in over 25 markets and counting, and on select devices. See www.sprint.com/4G for details. Not all services available on 4G and coverage may default to 3G/separate network where 4G unavailable.

DEVICE IN GENERAL
* 3G/4G capability
* Qualcomm® Snapdragon™ QSD8650 (1GHz) processor
* 4.3” capacitive display with pinch-to-zoom and tactile feedback
* World-class HTML browser – bandwidth and quality that rival that of netbooks
* Android 2.1, with access to more than 30,000 apps on Android Market
* GoogleTM mobile services including Google SearchTM, Google MapsTM, Google TalkTM, GmailTM, YouTubeTM , and syncs with Google CalendarTM
* Access to Google Goggles™ to search with pictures instead of words
* Updated HTC Sense, award-winning user experience, which includes Friend Stream to integrate Facebook, Twitter and more into a single flow of updates
* Visual voicemail
* Messaging – personal and business email, IM and text messaging
* 3G/4G Mobile Hotspot capability – connects up to eight Wi-Fi enabled devices
* 4G data speeds (WiMAX) – peak download speeds of more than 10 Mbps; peak upload speeds of 1 Mbps; average download speeds of 3-6 Mbps.
* 3G data speeds (EVDO Rev A.) – peak download speeds of up to 3.1 Mbps; peak upload speeds of 1.8 Mbps; average download speeds of 600 kbps-1.4 Mbps.


ENTERTAINMENT
* 8MP autofocus camera with dual LED flash and 1.3MP front-facing camera
* High-quality video streaming and downloads at 3G and 4G data speeds
* Capture and share HD-quality video (720p) from your phone
* Output pictures, slides and videos in HD quality (720p) via HDMI cable (sold separately)
* Live video sharing with Qik
* Built-in kickstand for hands-free viewing
* Media player with 3.5mm stereo headset jack
* FM radio and Amazon MP3 store
* Bluetooth® 2.1 with A2DP Stereo and EDR
* Built-in WiFi®: 802.11 b/g
* Digital compass, G-Sensor, proximity sensor, light sensor, GPS
* Expandable memory: supports up to 32GB


Note: Device features, specifications, services and applications are subject to change.

Read rest of entry

Tuesday, November 9, 2010

Celcom Biz : Pakej P28 - Lowest commitment


Majority dari kita tidak mahu komitmen bulanan yang tinggi apabila terpaksa memilih kontrak keatas komitmen pada jangkamasa yang agak panjang sehingga 24bulan. Pada masa yang sama perhubungan komunikasi talipon mudalih adalah penting ketika ini. Ramai yang memilih pakej Prabayar sebagai penyelesaian, namun Prabayar bukanlah jalan penyelesaian kearah penjimatan kerana caj setiap minit tetap tinggi sehingga mencecah 45 sen seminit.

Celcom Biz menyediakan  satu pakej yang mempunyai komitmen bulanan serendah RM28/sebulan, dengan kadar panggilan suara, video dan sms yang rendah. Sesuai sekali penggunaannya kepada mereka yang hanya membuat panggilan yang sedikit dan ingin berjimat, maklumlah didalam suasana iklim ekonomi yang masih tidak sihat ni.

Panggilan Suara didalam rangkaian Celcom serendah 0.15 sen/minit dan diluar rangkaian, termasuklah talipon rumah atau pejabat, 0.20/minit.

Manakala bagi panggilan Video didalam rangkaian Celcom, 0.15sen/minit dan diluar rangkaiannya 0.20sen/minit.

Satu yang unik disini adalah pakej ini disertakan dengan CUG, panggilan percuma didalam syarikat atau organisasi selama 10 jam setiap bulan. Bagi memanafaatkan panggilan percuma ini maka rakan-rakan didalam satu syarikat itu kenalah mendaftar didalam pakej Celcom Biz, syarikat itu mendaftar dengan Celcom Biz untuk mendapatkan kod CUG. Setelah itu maka bolehlah sesiapa sahaja kakitangan didalam syarikat itu menikmati kemudahan panggilan percuma sesame rakan didalam satu syarikat.

Bagi Perkhidmatan SMS, kadar standard SMS adalah 15sen/SMS ke rangkaian Celcom dan diluar rangkaian 20sen/SMS. Mahal ??? Bagaimana nak dapat SMS yang lebih murah??. Sama dengan pakej lainnya, dengan menambah RM2.00 caj bulanan tambahan maka SMS didalam rangkaian Celcom 0.02sen/SMS dan diluar rangkain 0.10sen/SMS. Dengan tambahan RM2.00 bagi menikmati kadar SMS yang rendah ini maka Komitmen bulanan pengguna adalah serendah RM30.00.

Kadar panggilan suara, video dan SMS ini untuk semua panggilan ke semua rangkaian pakej Celcom, samada Celcom Exec, X Pax atau Celcom Blue dan satu kadar bagi panggilan didalam Negara. Jangan la ragu-ragu kalau nak buat pangilan kemana sahaja didalam Negara.

Ada diantara sahabat saya menyatakan menggunakan pasca bayar ni, kita tidak dapat memantau penggunaan kita, kalau guna prabayar kita boleh top-up bila dah habis. Sebenarnya kini kita telah boleh memantau penggunaan kita seharian, Cuma apabila mendaftar pakej Celcom Biz, tanyakan mereka bagaimana nak tahu jumlah penggunaan harian dan bulanan kita melalui SMS, perkhidmatan ini adalah percuma.
Read rest of entry

Monday, November 8, 2010

Pelajar Universiti dapat 300MB percuma dari YTL Communication.


Berita baik buat adik-adik di Universiti, YTL Communication melalui menawarkan didalam web nya ( yes.my ) pendaftaran bagi pelajar-pelajar Universiti mengakses internet berkelajuan tinggi (4G) secara percuma sehingga 300MB sebulan. Pakej percuma ini ditawarkan sehingga 3 tahun melalui program " Education Partner Program™ (EPP) " khusus bagi pelajar universiti. Buat permulaan ini hanya pelajar dari universiti UTM, UTAR, UPM, UM, KTAR & USM sudah boleh mendaftar dan melayari melalui akses 4G ini manakala para pelajar Universiti diharap bersabar lah dulu.



Jika ingin mendaftar sila klik logo dibawah ini:


Read rest of entry

Celcom : Jom tukar ke Mikro Simkad.


Nak tukar simkad baru kepada saiz yang lebih kecil dan lebih berkeupayaan lagi. Celcom menawarkan penukaran percuma kepada pelanggan Pasca Bayar untuk menukar kad ini secara percuma kalau dah melebihi 12 bulan dan kalau masih tak sampai 12 bulan maka dikenakan bayaran hanya sebanyak RM5.00.

Mikro Simkad ini bersaiz lebih kecil jika dibandingkan dengan saiz simkad biasa dan akan menjadi saiz standard simkad masa hadapan. Sekarang ini pun jika guna iPad atau sesetengah "Smartphone" dah mula guna guna mikro Simkad ini. 


Peringkat ini hanya pengguna pasca bayar, pra bayar kena tunggu giliran lah atau beralih ke pascabayar, lebih penjimatan lagi.




Read rest of entry

Samsung Galaxy Tab- a device for mobile to go.



Why Should I consider Samsung Tab?

Bear it in mind that Galaxy Tab more like iPad from the first impression with a thick black bezel that runs around the screen. When you look a size, Galaxy Tab is about half the size of the iPad and of coz the weight lighter, portable and easier to carry or place nicely into your bag.

Samsung Galaxy Tab come with all in one connectivity, you can get online either via WiFi or 3G connection just like other tablets in the market today. That’s good option for us to keep saving our maximum data capping given by the service provider is it. You can either subscribe data only or data with voice incorporate coz Samsung Galaxy Tab is a Smartphone, and a Smartphone you can receive and transmit data and voice as well. The only additional gadget is earpiece, Bluetooth or wired.

I used to Google Maps while travel for a navigation device, with a larger screen and nicely place on dashboard, there you need another gadget to hold this device. People likes to used other device like GARMIN, but for me it’s enough to navigate with Google Maps.

Samsung Tab with a 7inch Screen and 3megapicels camera at the back is good enough for a Tablet, but without flash you can only snap only outdoor photo. Knowing the phone and is not a camera, this function is not the priority. Equip with Video HD option for recording will be another relevant for a camera and of coz again you can’t compare with a dedicated Camera.

The front 1.3megapixcels camera as an option for a video call.


I can read whatever from words,email, blogs, web or anything convineantly from screen and its support applications like the calendar, music player and e-mail client behave differently when turned on its side to landscape view, often altering to show you a dual panel view. For example, you can browse your e-mail on one column while reading the contents of the message on the next.

Most of us like to listen to the music or watch media from any device either handphone, smartphone or  tablet. The Galaxy Tab is a decent media player for both music and video playback as it supports a variety of different formats including MPEG4, DiVx and H264 encoded videos.
  

A bit disspointment with the screen design, why Samsung does not include emoled like Samsung Galaxy S. The screen much more better even in the outdoor and battery life longer. Maybe Samsung could consider for the Enhance model.


                                                     iPad 3G                         Samsung Galaxy                     
                                                                   Tab


SIZE
242.8 x 189.7 x 13.4mm
190.09 x 120.45 x 11.98mm
WEIGHT
730g (Wi-Fi + 3G model)
380g
MEMORY
16GB internal
16GB internal
EXPANSION MEMORY
32GB, or
64GB flash drive

MicroSD ( up to 32GB )
OPERATING SYSTEM
§  Mac OS X v10.5.8 or later
§  Windows 7; Windows Vista; or Windows XP Home or Professional with Service Pack 3 or later
§   
Android 2.2
NETWORK
§  UMTS/HSDPA (850, 1900, 2100 MHz)
§  GSM/EDGE (850, 900, 1800, 1900 MHz)

GSM 850/900/1800/1900, HSDPA 900/2 100
DISPLAY
§  9.7-inch (diagonal) LED-backlit glossy widescreen Multi-Touch display with IPS technology
§  1024-by-768-pixel resolution at 132 pixels per inch (ppi)
§  Fingerprint-resistant oleophobic coating

7in TFT cacitive touchscreen (1,204 x 600 pixels)
BATTERY
§  Up to 10 hours of surfing the web on Wi-Fi, watching video, or listening to music
§  Up to 9 hours of surfing the web using 3G data network

Standby-490hrs/Usage-8hrs.
CAMERA
No
3-megapixels, autofocus, LED flash, 720pHD Video recording and 1.3 megapixels front .
OTHER  CONNECTIVITY
§  Wi-Fi (802.11a/b/g/n)
§  Bluetooth 2.1 + EDR technology
Bluetooth, WiFi
PROCESSOR/SPEED
1GHz Apple A4 custom-designed, high-performance, low-power system-on-a-chip

1 GHz ARM Cortex A8
PRICE


RRP RM2,699.00



Read rest of entry
 

Advertisement

Status

sitemeter

Cbox

MOBILE2GO Copyright © 2009 Gadget Blog is Designed by Ipietoon Sponsored by Online Business Journal