Friday, April 22, 2011

Saksi pembunuhan 11,000KM melalui webcam online.

Apa perasaan anda apabila menyaksikan seseorang yang sedang berkomunikasi dengan anda secara video lintas langsung beribu kilometer jaraknya telah dibunuh dengan kejam atau diperlakukan apa sahaja. tentulah tidak ada apa upaya selain dari berdoa dan cuba menghubungi rakan yang terdekat untuk meminta bantuan. Tiada upaya kita sebenarnya selain dari menyaksikan kejadian dan merakam untuk dijadikan bahan bukti, namun adakah rakaman tersebut dapat membantu pihak berkuasa dinegara tersebut didalam menyelesaikan apa jua kejadian jenayah, itu terpulang kepada situasi dan undang-undang sesebuah negara tersebut. Kita masih melihat kecanggihan teknologi siber berkembang pesat namun gagal untuk menguasainya, bayangkanlah pada suatu ketika nanti kita dapat melapurkan sebarang kejadian jenayah dimana sahaja didunia ini kepada pihak berkuasa dinegara berkenaan, dan tindakan selanjutnya dapat dilaksanakan. 

Berita yang amat menyedihkan apabila saksi melihat teman wanitanya dibunuh dengan kejam didepan mata melalui lintas langsung webcam dari jarak 11,000KM tanpa dapat berbuat apa-apa untuk membantu, hanya cuba menghubungi beberapa rakan melalui laman sosial. Negara yang maju dan tahap penggunaan IT yang tinggi seharusnya peka dengan kehendak penggunaan teknologi semasa didalam usaha membenteras jenayah, namun mungkin pula ada yang mengambil kesempatan untuk memalsukan maklumat kejadian atau membuat lapuran palsu. Mungkin ada mekanisma tersendiri bagi menganalisa segala maklumat samada palsu atau tulin, semoga menjadi kenyataan disuatu hari nanti.

London, April 20 (ANI): Seorang mahasiswa China, Qian Liu, yang dibunuh di bilik nya  York University Village di Toronto, Kanada, diserang ketika dia terlibat dalam sebuah video chat online dengan teman lelakinya di China, menurut Polis Toronto  . 

Polis kini cuba untuk mengambil gambar webcam selepas teman lelaki pelajar malang itu yang tidak disebutkan namanya mengatakan bahawa telah terjadi ketukan di pintu selama perbualan mereka di sekitar 1 pagi pada hari Jumaat pagi. 

"Dia membuka pintu untuk seorang lelaki masuk dan mengenali  lelaki tersebut,. Tapi dia tidak dikenali oleh saksi secara online," dikutip Telegraph Detektif Sarjan Frank Skubic dari Toronto Polis, yang mengatakan. 

Lelaki yang disyaki meminta untuk menggunakan telefon bimbit  teman wanita dan pergaduhan  terjadi, yang disaksikan oleh teman lelaki Liu hingga komputer itu dimatikan. 

Teman lelaki Liu  telah berusaha untuk berhubung dengan rakan-rakan Liu di universiti melalui beberapa laman rangkaian sosial, tetapi polis baru tiba di lokasi sepuluh jam kemudian untuk mencari tubuhnya yang separuh telanjang. 

"Saksi online menjadi prihatin dan berhubung dengan beberapa orang diketahui olehnya di sini di Kanada, dan meminta kepada mereka untuk pergi dan menguruskan urusan kebajikan mendiang Liu," kata Skubic. 

Liu dijumpai telanjang dari pinggang ke bawah, tetapi polis mengatakan bahawa tidak ada tanda-tanda yang jelas kekerasan seksual. Punca kematian belum diumumkan. 

Sementara itu, rakan serumah Liu mengatakan bahawa suspek, digambarkan sebagai putih, berusia 20-an dan enam kaki tinggi. (ANI) 0 comments:

Post a Comment

 

Advertisement

Status

sitemeter

Cbox

MOBILE2GO Copyright © 2009 Gadget Blog is Designed by Ipietoon Sponsored by Online Business Journal