Tuesday, May 24, 2011

Malaysia tempat ke10 pengguna terbesar alkohol?

Samada kita bangga atau malu kerana negara kita berada dikedudukan ke 10 pengguna alkohol tertinggi di dunia. Sudah tentu bagi mereka yang waras akan merasakan malu pada diri sendiri seterusnya kepada masyarakat antarabangsa yang lain. Sebagai sebuah negara islam, biarpun mempunyai masyarakat majmuk pelbagai bangsa dan Agama, namun tidak seharusnya kita berbangga dengan kedudukan ini. Apalagi alkohol hanya memberikan kesan negatif dan keburukan kepada penggunanya serta masyarakat. Tiada batasan agama biarpun agama Islam mengharamkan penganutnya meminum tetapi kerana keburukan yang timbul selepas meminumnya maka agama lain jua tidak mungkin menggalakan penganutnya meminum berlebihan atau lebih baik tidak meminumnya. Satu keratan berita yang saya kira mengaibkan setiap rakyat Malaysia yang dipaparkan dan disahkan oleh Pertubuhan kesihatan dunia  (WHO).


Malaysia telah disahkan oleh Pertubuhan Kesihatan Dunia (WHO) sebagai pelanggan ke-10 terbesar di dunia alkohol walaupun penduduk kecil dan saiz. 

Statistik oleh badan antarabangsa tahun ini juga menunjukkan bahawa Malaysia menghabiskan lebih dari US $ 500mil pada alkohol dengan pengambilan per kapita dari tujuh liter. Konsumsi Bir di Malaysia adalah 11 liter per kapita. 

Timbalan Perempuan, Keluarga dan Masyarakat Menteri Pembangunan Seai Heng Kie berkata masalah pengambilan alkohol di negara ini semakin serius. 

"Alkohol tidak hanya menyebabkan banyak masalah kesihatan tetapi juga menyumbang pada sejumlah besar kemalangan," katanya di sini kelmarin. 

Heng bercakap kepada wartawan selepas pelancaran buku dan seminar tentang "gaya hidup Promosikan Sehat: Mengurangkan Alkohol Membahayakan" yang diadakan oleh Kuala Lumpur dan Selangor Chinese Assembly Hall (KLSCAH) dan disokong oleh IOGT International, sebuah komuniti di seluruh dunia organisasi non-pemerintah, dan Persatuan Kebangsaan Pencegahan Penyalahgunaan Dadah (Pemadam). 

Dia mengatakan, perkhidmatan, melalui Kependudukan Nasional dan Keluarga Badan Pembangunan, akan menggelar kempen untuk mencipta kesedaran tentang bahaya penyalahgunaan alkohol. 
Dia mengatakan 10 seminar akan diadakan secara nasional tahun ini. 

Mereka akan dilakukan dalam bahasa Mandarin, Melayu, Inggeris dan Tamil dan kebanyakan ditujukan pada orang-orang dari komuniti Cina dan India, yang memiliki tingkat penyalahgunaan alkohol tinggi. 

"Masyarakat harus memahami alkohol yang bukan sebahagian daripada budaya kita dan ini akan merosakkan jika disalahgunakan," katanya. 

Sebelumnya, dalam sambutannya, KLSCAH setiausaha agung Wei Yong Yew mengatakan Road Safety Council menganggarkan bahawa minum dan memandu menyebabkan 30% daripada kemalangan di jalan kebangsaan, dengan 38% dari yang mengakibatkan kematian. 

"Sebuah kajian juga menunjukkan tidak hadir dari tempat kerja penagih alkohol adalah 16 kali lebih tinggi daripada yang lain," katanya, menambah bahawa badan bukan kerajaan memainkan peranan penting dalam mempromosikan gaya hidup sihat. 3 comments:

Anonymous said...

Hello, Ι beliеve уouг sitе сould poѕsibly bе having bгoωѕer сοmpatibіlity problеms.
When Ι looκ at yоur wеbsіte in Sаfari, it looks fіne hoωever,
if oрening in Ι.E., іt has ѕome ovеrlapρing iѕsueѕ.
I simρly ωanted to give you а quіck heads up!
Apaгt frοm that, great website!

Hеrе is my weblog: DiamondLinks.net review

Anonymous said...

No mattеr іf ѕome one ѕearсhes for his еssential thing, so
he/she ωishеѕ to be available that іn ԁetaіl, thus that thing is maintained over here.


Here is my web-sitе; link building

Anonymous said...

Eveгy weеkend i usеd tо visіt this site,
fοг the reаsοn that i wish fοr enϳοymеnt, since thіs this sіte
сonations actually good funny stuff toο.


Also vіsіt mу wеbsіte
Lloyd Irvin

Post a Comment

 

Advertisement

Status

sitemeter

Cbox

MOBILE2GO Copyright © 2009 Gadget Blog is Designed by Ipietoon Sponsored by Online Business Journal