Tuesday, May 31, 2011

Tarif Elektrik Naik 7% mulai 1 June.


Adakah berita ini menggembirakan kita walaupun dikatakan tidak melibatkan sebahagian besar 75% pengguna elektrik seluruh negara? Purata tarif elektrik akan dinaikkan sebanyak 2.23 Kilowatt sejam atau 7.12 peratus kepada 33.54 sen kW sejam daripada 31.31 kW sejam pada hari Rabu, 1 Jun.Kadar kenaikan 7.12% tidak dapat dielakan lagi memandangkan harga pasaran gas asli dunia yang menjadi penjana tenaga yang melambung tinggi. Kenaikan tarif elektrik itu juga melibatkan semakan tarif asas Tenaga Nasional Bhd iaitu kenaikan sebanyak dua peratus atau 0.63 sen/kWj daripada kadar purata tarif semasa.

Dianggarkan 75% mewakili 4.4 juta daripada 5.94 juta pengguna domestik tidak akan mengalami kenaikan bil elektrik bulanan selagi mengekalkan penggunaan elektrik pada kadar 300kWj sebulan atau kurang.

Sementara bagi pengguna komersial voltan rendah seperti peruncit, pekedai dan pengusaha restoran kecil penggunaannya juga tidak melebihi 200kWj sebulan, katanya, kadar kenaikan maksimum 6.2 peratus atau RM4.60 sebulan.

Sejauhmanakah faedah yang dapat dirasai oleh sebahagian besar 75% pengguna yang berada dibawah penggunaan 300kW sebulan? Memang menjadi trend pengeluar, pengilang atau penjual menggunakan apa jua kenaikan sebagai alasan bagi menaikan apa jua barangan keperluan. Sebagai contoh minyak naik 10sen/Liter tetapi barang keperluan juga dinaikan 10 sen/Kilo, apa kena mengena dengan seliter minyak dengan sekilo gula. Satu kilo gula untuk satu lori penghantaran ke?
Apa jua akan terlibat dengan kenaikan harga, apa pula tindakan kita tanpa mengharapkan kerajaan yang memang tidak akan berupaya menangani isu kenaikan harga barangan, susah juga nak jawap. Bukan pula menidakkan usaha kerajaan, namun kita harus berusaha menanganinya dengan cara kita sendiri serta berhemah, tingkatkan pendapatan?....Bagaimana pula?


Read rest of entry

Friday, May 27, 2011

Manusia pertama sembuh sepenuhnya dari HIV-AIDS.

Inilah wajah Timothy Ray Brown yang dikatakan sembuh sepenuhnya dari HIV-AIDS. Adakah benar? mari kita baca dari terjemahan dibawah;

Timothy Ray Brown, 45, dari San Francisco Bay Area, dikatakan sebagai manusia pertama disembuhkan HIV-AIDS. "Saya fikir begitu," dia tenang memberitahu pewawancara temannya yang menanyakan apakah dia benar-benar sudah sembuh. 

Brown telah menghadapi kamera, mikrofon dan kit diagnostik sejak penerbitan sebuah kajian dari kes yang unik di jurnal Darah pada bulan Disember 2010. 

Para penyelidik yang dipimpin oleh Kristina Allers dan Gero Hutter di Charite Perubatan Universiti Berlin didokumentasikan apa yang boleh digelar sebagai satu mukjizat. 

Para rekonstitusi berjaya dari satu set sel darah putih yang memakan HIV dalam tubuh Brown adalah "sangat jarang" terjadi, mereka mencatat. 

Brown, yang diuji kembali HIV pada tahun 1995 di Jerman, kemudian didiagnosis dengan penyakit lain - leukemia atau kanser darah yang melibatkan peningkatan abnormal pada sel darah putih. 

Dia diperlakukan dengan transplantasi sel induk sumsum tulang - ubat untuk kanser darah. Sel-sel induk datang 
daripada penderma dengan mutasi gen langka yang melibatkan kekebalan terhadap HIV - lagi kejadian langka. 

 Mekanisme ini melibatkan khusus sel-sel darah putih yang disebut T CD4 + helper sel. Ketika bahan berbahaya seperti bakteria atau virus yang dikesan di dalam tubuh, sel-sel kekebalan akan merangsang sel-sel khas. 

Sel T penolong mengaktifkan lebih lanjut dan mengarahkan sel imun yang lain untuk melawan penyakit. HIV secara khusus menyerang sel T penolong, membuat tubuh tidak mampu melancarkan serangan counter melawan penjajah. 
Oleh kerana itu, pesakit AIDS menderita jangkitan mematikan yang lain. Para penyelidik di Berlin menunjukkan bahawa setelah tubuh terapi sel induk Brown sudah pemulihan CD4 + T sel pada tahap sistemik dan khususnya di mukosa usus sistem kekebalan tubuhnya. 

"Sementara pesakit tetap tanpa tanda jangkitan HIV," tulis mereka. Brown telah keluar mengambil ubat HIV-nya. Rahsianya adalah bahawa jika sel darah putih boleh dimanipulasi untuk keadaan di mana mereka tidak lagi dijangkiti atau dijangkiti oleh HIV yang bermaksud ubat fungsional. 

Para penyelidik, bagaimanapun, telah memberi amaran bahawa walaupun kajian menawarkan janji, itu bukan menyembuhkan pasti dari penyakit yang ditakuti - transplantasi yang berisiko, dan ini melibatkan transplantasi sangat langka. Brown adalah orang yang agak beruntung. 

Dia mengatakan dalam sebuah wawancara baru-baru ini yang muncul di media San Francisco tentang ubat-Nya: "Itu membuat saya sangat gembira - sangat, sangat gembira." Read rest of entry

Wednesday, May 25, 2011

Windows Phone dengan peningkatan terkini 10 ciri-ciri bagi menyaingi telefon pintar.Satu peningkatan  besar untuk platform Microsoft Windows Phone akan datang pada musim gugur ini, bagi mengisi banyak bahagian yang hilang yang membuat Microsoft yang juga-lari dalam perang "smartphone".  Tapi apa yang disebut "Mangga" peningkatan lebih dari sekadar permainan catch-up, tetapi juga membawa banyak ciri-ciri yang telefon lain tidak mempunyai, atau hanya boleh menambah melalui aplikasi pihak ketiga.

Walau bagaimanapun aplikasi ini bergantung jua kepada pihak syarikat penyedia komunikasi tempatan.

Berikut adalah gambaran keseluruhan peningkatan dari apa yang Windows Phone 7 bawakan kepada penggunanya:Multitasking

Akhirnya, aplikasi Windows Phones akan dapat berjalan di latar belakang, jadi jika anda sedang mendengar beberapa lagu di Radio telefon anda, muzik akan tetap bermain bahkan ketika anda beralih ke aplikasi lain. Menu multitasking dicapai dengan memegang"kembali" butang pada peranti keras telefon.Location Scouting


Cari Bing fungsi dalam Windows Telefon sekarang mempunyai "Scout (pengakap) " tempatan, fungsi yang membolehkan anda melihat apa yang terdekat, berdasarkan lokasi semasa telefon. Kategori termasuk tempat-tempat untuk makan dan minum, hal untuk dilihat,kedai-kedai untuk membeli-belah dan pengguna tidak akan gagal untuk mencarinya.

Visi bing

Pada dasarnya, ini adalah Goggles, Google untuk telefon Windows. Sekali lagi, melalui fungsi    carian Bing, pengguna boleh mengimbas objek dengan kamera telefon mereka untuk belajar lebih banyak tentang mereka.


Smarter Ubin

"Live Ubin" adalah sebahagian besar daripada Windows Telefon. Mereka orang-gridaplikasi kecil yang menduduki paparan utama, dan mereka sering menunjukkanmaklumat seperti jumlah mesej yang belum dibaca atau cuaca. Dengan update Mango,pengguna akan dapat mengawal jenis-jenis maklumat bahawa pihak ketiga aplikasi paparan melalui ubin. Contohnya, anda boleh bookmark produk-produk tertentu di appBest Buy, dan Tile Live akan memberitahu anda di mana untuk mencari produk yang didekatnya.


Unified Inbox

Peningkatan terkini Mango di Windows Telefon akan membiarkan beberapa pengguna link e-mel ke satu inbox. Pada paparan awal telefon, Live Ubin boleh ditetapkan untuk memasukkan e-mel dari sejumlah alamat.


Twitter dan LinkedIn

Walaupun aplikasi individu sudah sedia untuk Twitter dan LinkedIn, mereka tidak akandiintegrasikan dengan paparan utama Phone Windows sampai Mangga tiba. Kemas kini akan membiarkan pengguna melihat berapa banyak mesej yang mereka milikimelalui Ubin Live telefon.
Groups


Group ( kumpulan sahabat )


Jika anda ada kumpulan teman yang berkaitan dengan anda, Windows Telefon's update membolehkan anda melemparkan mereka semua ke dalam "Tile Live" tunggal, menunjukkan e-mel terbaru mereka, mesej, update status dan imej.Melalui proses ini, anda boleh dengan cepat menghantar mesej ke seluruh kumpulan.

Suara-untuk-Mesej, Vice Versa

Windows Telefon akan membantu bagi pengguna yang tidak boleh memisahkan kebiasaan mesej teks, bahkan semasa memandu. Kemas kini membolehkan pengguna mengedit mesej teks dengan suara, dan telah membaca mesej teks masuk kembali kepada mereka.


Threads

Jika kenalan pergi offline dalam perkhidmatan mesej seperti Facebook, Windows Telefon akan membiarkan pengguna terus perbualan pada perkhidmatan lain, atau melalui mesej teks. Sebuah paparan pemilihan menunjukkan semua perkhidmatan melalui mana orang lain boleh dicapai.


Internet Explorer 9

Microsoft dirubah mobile browser membawa sokongan untuk HTML5, digunakan pada versi mobile dari laman video seperti YouTube dan Vimeo. Kelajuan juga dipertingkatkan,dengan Microsoft mendakwa bahawa pelayar load halaman lebih cepat daripada iPhone,peranti Android dan BlackBerry.


Read rest of entry

Tuesday, May 24, 2011

Malaysia tempat ke10 pengguna terbesar alkohol?

Samada kita bangga atau malu kerana negara kita berada dikedudukan ke 10 pengguna alkohol tertinggi di dunia. Sudah tentu bagi mereka yang waras akan merasakan malu pada diri sendiri seterusnya kepada masyarakat antarabangsa yang lain. Sebagai sebuah negara islam, biarpun mempunyai masyarakat majmuk pelbagai bangsa dan Agama, namun tidak seharusnya kita berbangga dengan kedudukan ini. Apalagi alkohol hanya memberikan kesan negatif dan keburukan kepada penggunanya serta masyarakat. Tiada batasan agama biarpun agama Islam mengharamkan penganutnya meminum tetapi kerana keburukan yang timbul selepas meminumnya maka agama lain jua tidak mungkin menggalakan penganutnya meminum berlebihan atau lebih baik tidak meminumnya. Satu keratan berita yang saya kira mengaibkan setiap rakyat Malaysia yang dipaparkan dan disahkan oleh Pertubuhan kesihatan dunia  (WHO).


Malaysia telah disahkan oleh Pertubuhan Kesihatan Dunia (WHO) sebagai pelanggan ke-10 terbesar di dunia alkohol walaupun penduduk kecil dan saiz. 

Statistik oleh badan antarabangsa tahun ini juga menunjukkan bahawa Malaysia menghabiskan lebih dari US $ 500mil pada alkohol dengan pengambilan per kapita dari tujuh liter. Konsumsi Bir di Malaysia adalah 11 liter per kapita. 

Timbalan Perempuan, Keluarga dan Masyarakat Menteri Pembangunan Seai Heng Kie berkata masalah pengambilan alkohol di negara ini semakin serius. 

"Alkohol tidak hanya menyebabkan banyak masalah kesihatan tetapi juga menyumbang pada sejumlah besar kemalangan," katanya di sini kelmarin. 

Heng bercakap kepada wartawan selepas pelancaran buku dan seminar tentang "gaya hidup Promosikan Sehat: Mengurangkan Alkohol Membahayakan" yang diadakan oleh Kuala Lumpur dan Selangor Chinese Assembly Hall (KLSCAH) dan disokong oleh IOGT International, sebuah komuniti di seluruh dunia organisasi non-pemerintah, dan Persatuan Kebangsaan Pencegahan Penyalahgunaan Dadah (Pemadam). 

Dia mengatakan, perkhidmatan, melalui Kependudukan Nasional dan Keluarga Badan Pembangunan, akan menggelar kempen untuk mencipta kesedaran tentang bahaya penyalahgunaan alkohol. 
Dia mengatakan 10 seminar akan diadakan secara nasional tahun ini. 

Mereka akan dilakukan dalam bahasa Mandarin, Melayu, Inggeris dan Tamil dan kebanyakan ditujukan pada orang-orang dari komuniti Cina dan India, yang memiliki tingkat penyalahgunaan alkohol tinggi. 

"Masyarakat harus memahami alkohol yang bukan sebahagian daripada budaya kita dan ini akan merosakkan jika disalahgunakan," katanya. 

Sebelumnya, dalam sambutannya, KLSCAH setiausaha agung Wei Yong Yew mengatakan Road Safety Council menganggarkan bahawa minum dan memandu menyebabkan 30% daripada kemalangan di jalan kebangsaan, dengan 38% dari yang mengakibatkan kematian. 

"Sebuah kajian juga menunjukkan tidak hadir dari tempat kerja penagih alkohol adalah 16 kali lebih tinggi daripada yang lain," katanya, menambah bahawa badan bukan kerajaan memainkan peranan penting dalam mempromosikan gaya hidup sihat. Read rest of entry
 

Advertisement

Status

sitemeter

Cbox

MOBILE2GO Copyright © 2009 Gadget Blog is Designed by Ipietoon Sponsored by Online Business Journal