Wednesday, November 14, 2012

Wajarkah pelajar membawa talipon bimbit kesekolahRasa berbelahhagi dengan cadangan Kementerian pelajaran membenarkan Telepon bimbit dibawa kesekolah mulai tahun hadapan, 2013. Memang ada keperluan jika dilihat dari sudut keselamatan para pelajar yang menunggu ibu bapa semasa pulang dari sekolah atau ditinggalkan pengangkutan datang dan pulang dari sekolah, namun ada jua kesan sampingan negatif yang perlu difikirkan.

Kesatuan Kebangsaan Profesion Perguruan (NUTP) mendakwa  bahawa semua 180,000 ahli menentang polisi tersebut.

Bagaimana dengan syarat peraturan-peraturan yang ketat mengenai penggunaan berada di tempat untuk memastikan pelajar tidak menyalahgunakan keistimewaan tersebut.

Jika kerajaan mahu membenarkan telefon bimbit di sekolah, mereka harus memastikan bahawa guru tidak akan diberi tanggungjawab untuk melindungi telefon pelajar mereka.

Masalah utama yang harus difikirkan adalah "hilang", secara purata, terdapat lebih daripada 2,000 murid di setiap sekolah awam dan jika kesemua mereka membawa telefon bimbit ke sekolah, yang akan memastikan bahawa tiada seorang pun daripada talipon bimbit mereka yang hilang?". Apa yang dibimbang bahawa kadar jenayah di sekolah-sekolah akan meningkatkan kerana kecurian telefon bimbit dan membuli.

Memang tidak semua golongan pelajar mampu mempunyai telepon bimbit yang cangih atau talipon pintar, ini memungkinkan pelajar berlumba-lumba menginginkan talipon bimbit sehebat rakan mereka. Akibatnya mereka mencari cara yang pelbagai untuk memilikinya.Adakah talipon pintar sesuai dibawa kesekolah? dengan aplikasi canggih dan boleh mengakses internet. Bagaimana jika dicadangkan talipon bimbit yang boleh dibawa kesekolah hanya talipon bimbit berciri asas dengan panggilan masuk dan ciri-ciri mesej teks.
Pelajar hanya berkomunikasi dengan ibu bapa selepas waktu kelas atau persekolahan untuk memberitahu sesuatu perubahan kepada jadual pulang atau aktiviti ko-kurikulum.

Timbalan Menteri Pelajaran, Datuk Seri Dr Wee Ka Siong telah mengumumkan rancangan untuk meminda peraturan-peraturan dalam Akta Pendidikan 1996, dengan peruntukan untuk membenarkan pelajar untuk membawa telefon bimbit ke sekolah akan memerlukan garis panduan yang ketat, telefon bimbit hanya perlu digunakan pada waktu tertentu di sekolah.dan loker akan dipasang di sekolah-sekolah supaya pelajar dapat menyimpan buku teks dan barang-barang berharga mereka dengan selamat.

2 comments:

rental mobil surabaya on November 17, 2012 at 3:06 PM said...

thanks atas infonya yah gan.

iklan baris gratis on November 17, 2012 at 3:07 PM said...

ditunggu postingan bermanfaat berikutnya kawan.

Post a Comment

 

Advertisement

Status

sitemeter

Cbox

MOBILE2GO Copyright © 2009 Gadget Blog is Designed by Ipietoon Sponsored by Online Business Journal