Friday, October 19, 2012

Tip memilih talipon pintar.



Bingung memikirkan apabila diajukan soalan “ talipon pintar yang mana yang terbaik menjadi pilihan saya”, walaupun terdapat banyak pilihan dipasaran dengan pelbagai fungsi, namun keutamaan haruslah diberikan kepada keperluan scenario kepenggunaan. Bagi peminat  GAJET, wang tidak  menjadi persoalan terutamanya jika hati sudah berkenan kepada sesuatu  peranti tersebut.

Memilih telefon pintar adalah cukup untuk membuat pembeli telefon beralih kepada papan dart sehingga keputusan “o” Tetapi anda tidak mahu berbuat demikian. Memilih telefon bimbit yang akan menjadi pemandu harian anda bukan perkara remeh, dan kemungkinan anda akan terikat kepada peranti ini untuk sekurang-kurangnya setahun atau lebih sekali anda membelinya.

Jadi bagaimana anda memilih? Nah, penyempitan turun pilihan anda adalah tempat yang baik untuk memulakan. Jadi mari kita bercakap strategi: Jelas sekali, anda mahu telefon yang terbaik yang anda mampu, tetapi "terbaik" boleh bermakna perkara yang berbeza kepada orang yang berbeza. Sebelum anda mendaftar di garisan bertitik, pasti untuk menanggung berikut di dalam fikiran.



Pilih pengangkut sebelum telefon.

Mungkin anda sudah dikunci ke dalam pembawa, mungkin anda tidak. Tetapi salah satu cara atau lain, ini adalah perkara pertama yang anda perlu berfikir tentang. Memberi tumpuan kepada portfolio pembekal tertentu telefon akan tipis turun pilihan anda dengan serta-merta.

Jika anda tidak sudah terikat kepada kontrak, memilih pembekal sel adalah tempat yang baik untuk memulakan, dan pertimbangan utama harus liputan mereka. Lagipun, apa gunanya untuk mendapatkan telefon bimbit jika anda boleh tidak pernah menyambung? Cuba untuk menahan keinginan untuk memilih telefon sebelum anda memilih pembawa - sebaliknya, anda boleh menggulung dengan penindih kertas yang mahal. Dalam erti kata lain, menghentam orang-orang peta liputan. Keras.



Menilai bajet anda.

Siapa yang tidak mahu telefon yang paling maju di pasaran? Tetapi, malangnya, ramai di antara kita perlu untuk menimbang keinginan kita terhadap apa yang kita munasabah mampu.

Jika anda sedang memikirkan pra-bayar, anda mungkin akan diturunkan kepada teknologi yang sekurang-kurangnya satu generasi atau dua sebalik canggih. Jika yang bekerja untuk anda, ia boleh menjadi cara terbaik untuk menjimatkan beberapa wang tunai yang sebenar. Jika tidak, mengharapkan untuk membayar mana-mana antara RM100 hingga RM500 untuk telefon pertengahan ke peringkat atas kontrak dua tahun (Anda akan membayar lebih untuk peranti bebas kontrak. Banyak lagi). Tetapi terdapat lebih kepada belanjawan daripada sekadar wang anda memetik turun pada titik pembelian. Terdapat yuran berterusan untuk dipertimbangkan.




Menilai senario penggunaan anda.

Sebaik-baiknya anda memilih pembawa anda pertama, atau mungkin kontrak semasa anda tidak lagi, dan anda merenung ke bawah setong pilihan telefon pintar syarikat tersebut.

Jadi bagaimana anda memilih? Nah, melawan godaan untuk pergi dengan ciri-ciri komputer sahaja. Segala-galanya berkaitan kembali ke bagaimana anda merancang untuk menggunakan peranti. Adakah anda kebanyakannya SMS / e-mel / mengemaskini Facebook? Kemudian semua bahawa kuasa pemprosesan (dan cashola tambahan) mungkin menjadi sia-sia di sini. Adakah anda permainan banyak? Kemudian yeah, pergi untuk GPU yang tinggi, kelajuan CPU mentah dan RAM.

Saya mempunyai seorang sahabat yang membeli sebuah telefon pintar Android epik untuk RM300, lengkap dengan penyimpanan lapang dan pemproses dwi-teras. Untuk apa? Hanya untuk membaca e-mel, menyemak suapan RSS dan melakukan melayari web sekali-sekala. Ia tidak sesuai dengan dia pada semua, tetapi kerana dia tidak mendapatkan sekitar untuk pulang segera (lihat di bawah), dia digulung terikat kepada pembawa dia tidak boleh berdiri, pembungkusan alat besar yang bateri disaliri sentiasa dan bentuk faktor dia mengadu tentang toting sekitar. Satu pembaziran. Dia membeli ia berdasarkan ulasan, tetapi tidak mempertimbangkan senario penggunaan sendiri dan digulung dengan Sesetengah daripada kita suka membeli alat dan mencuba perkara-perkara baru, tetapi telefon pintar adalah berbeza "telefon terlalu banyak.": Kami membawa mereka di sekitar sentiasa, jadi jika ia menjengkelkan, ia bukan sesuatu yang kita hanya boleh melekat dalam laci dan melupakan. Jadi mempertimbangkan cara anda merancang untuk menggunakan peranti, dan membiarkan yang memaklumkan keputusan anda.

Sudah tentu, anda akan mahu untuk membaca ulasan - hey! Kita berlaku untuk mempunyai beberapa orang-orang besar di sini pada TechnoBuffalo - tetapi jangan biarkan sesiapa cuba untuk menentukan apa yang terbaik untuk anda. Sesetengah orang suka skrin besar, yang lain mahu faktor bentuk padat. Adakah anda benar-benar memerlukan LTE? Keyboard? Adakah tipis lebih penting daripada hayat bateri? Adakah anda menonton banyak video, atau adakah anda hanya memerlukan sebuah kuasa mesin menghantar mesej?

Jika saya terpaksa memberi apa-apa nasihat umum, saya akan mengatakan ini - jika anda tidak sudah setia kepada OS tertentu, memukul kedai tempatan anda wayarles dan mencuba beberapa. Secara peribadi, saya suka pergi ke tempat-tempat seperti Best Buy, Radio Shack dan lain-lain peruncit agnostik pembawa. Wakil terdapat biasanya akan memberi anda sudu lurus, kerana mereka tidak mempunyai kesetiaan kepada pembawa tertentu atau platform. Dan anda boleh membandingkan model merentasi lebih daripada satu pembawa betul ada dalam ruang fizikal yang sama.



Sebaik sahaja anda mempunyai pilihan yang berdaya maju, melakukan penyelidikan anda.

Lama peranti boleh menjadi baik, tetapi terdapat juga risiko untuk menimbang potensi bagi keusangan paksa. Sesetengah orang membeli iPhone 3GS dan tertanya-tanya mana Siri adalah, atau telah kecewa bahawa Android Ice Cream Sandwich update tidak akan datang untuk Droids lebih lama atau peranti tertentu Samsung. Salah satu daripada sebab-sebab yang menarik bahawa model baru yang menarik, adalah bahawa anda boleh yakin akan terdapat kemas kini perisian untuk sekurang-kurangnya sementara. Tetapi walaupun begitu, terdapat juga kadar kemas kini perisian yang boleh berbeza-beza mengikut jenama. Tidak banyak yang boleh anda lakukan tentang perkara ini, kecuali menyesuaikan jangkaan anda dan tahu apa yang anda mungkin dalam untuk.

Sebagai contoh, terdapat kurang berdiri dalam cara update untuk stok Android, menganggap ia berjalan pada perkakasan yang agak baru. (Dan jika ia adalah telefon perdana, ia mungkin tidak datang murah, tetapi sekurang-kurangnya anda tahu anda akan sentiasa dikemaskini dengan cepat. Nah, hampir selalu.) Jadi, jika anda suka, katakan, antara muka pengguna HTC Sense untuk Android (dan saya tidak menyalahkan anda jika anda lakukan), hanya tahu bahawa kemas kini mungkin tidak sampai kamu pada mulanya.



Cuba sebelum anda melakukan.

Adakah anda tahu bahawa kebanyakan pembawa mempunyai dasar kembali wang 30-hari? Mereka tidak boleh menerima dengan baik untuk anda melakukan ini sepanjang masa, tetapi jika anda sedang menderita atas keputusan tentang telefon bimbit tertentu, anda boleh menguji memandu ia sedikit manakala mulanya. (Tetapi itu tetingkap pulangan biasanya firma, jadi jika ia tidak apa yang anda mahu, pastikan anda kembali dalam masa!)





Mengenai Spesifikasi, dan Beberapa Pemikiran Akhir

Titik keseluruhan spesifikasi senarai adalah bahawa mereka memberi anda petunjuk berapa banyak kuasa pemprosesan dan kapasiti anda akan mempunyai di hujung jari literal anda. Dalam erti kata lain, mereka akan memberikan anda idea tentang apa yang anda boleh lakukan dengan telefon anda. Sesetengah orang kehilangan diri mereka dalam ciri-ciri komputer dan membeli berdasarkan itu sahaja. Walaupun saya tidak mengesyorkan bahawa, saya mencadangkan berikut:

Salah satu spec yang anda harus melihat adalah hayat bateri. Tiada apa-apa yang lebih teruk daripada berurusan dengan telefon mati apabila anda paling memerlukan.

Jika anda mempunyai pilihan, dapatkan telefon dengan RAM sebanyak yang anda boleh. Kelajuan CPU tidak-satunya faktor dalam zippiness peranti.

Jangan hanya pergi oleh sama ada pemproses adalah satu, dua atau (seperti yang lebih banyak telefon release) quad-core. Sesetengah telefon sebenarnya zippier dengan CPU teras tunggal daripada orang lain dengan teras dua, mungkin kerana perisian telah ditulis secara optimum untuk itu.
Pertimbangkan keperluan penyimpanan anda. Jika anda tahu anda seorang kupu aplikasi, atau anda cenderung untuk menyembunyikan sejumlah besar media pada telefon anda, anda akan perlu kerana banyak ruang yang anda mampu.

Jangan cepat jatuh untuk perkataan buzz dan gembar-gembur. Sekarang, LTE bunyi yang hebat, tetapi ia tiada dinegara kita setakat ini, jadi jika anda tidak berada dalam pasaran yang disokong ia tidak anda tidak baik. Dan 3D mungkin bunyi seksi, tetapi terus-terang, semua orang yang saya tahu yang mempunyai telefon 3D hampir tidak pernah (atau tidak pernah) menggunakan ciri
.
Walaupun pilihan anda telefon adalah keputusan penting, tidak ada keperluan untuk lebih tekanan mengenainya. Platform yang dominan sekarang - Android, IOS dan juga Windows Telefon - semua berkembang cukup untuk menawarkan pengalaman yang cukup baik. Jadi, tidak kira apa yang anda pilih, anda akan mempunyai banyak akan teruja. Malah, orang yang saya tahu yang paling tidak puas hati mengenai telefon pintar mereka telah tidak kecewa begitu banyak tentang platform atau ciri-ciri telefon bimbit yang khusus - mereka telah ditandakan kira tentang isu-isu yang lebih asas, seperti kos liputan, dan hayat bateri.

Kini, sesetengah orang telah meminta saya telefon yang saya mempunyai mata saya pada, sama ada semasa atau kira-kira untuk menggugurkan, jadi saya akan menambah mereka di sini. Buat masa sekarang, ia adalah Slaid myTouch 4G, Galaxy Nexus, Galaxy S II, Lumia 800, iPhone 4S dan HTC EVO 3D. (Ya, ia adalah peranti 3D, tetapi ia masih telefon denda sialan.) Bagi pilihan yang mid-tier, saya juga menggali sajak HTC agak sedikit. Tetapi telefon telah melepaskan begitu sering, pilihan saya berubah agak kerap - dan sebagainya boleh anda. Jangan risau. Dan jangan biarkan ia menakut-nakutkan anda. Sebaik sahaja anda telah pergi ke bawah senarai ini, anda akan mampu untuk mengecilkan pilihan anda.

Dan jika anda masih tidak pasti, maka ingat: Hanya cuba, cuba, cuba sebelum anda membeli. Sekurang-kurangnya, ia boleh menyuntik berseronok dalam proses membeli-belah.



1 comments:

tour and travel surabaya on November 17, 2012 at 3:09 PM said...

sukses terus buat blognya..

Post a Comment

 

Advertisement

Status

sitemeter

Cbox

MOBILE2GO Copyright © 2009 Gadget Blog is Designed by Ipietoon Sponsored by Online Business Journal